Zaujímavosti / Kuriozity / Umenie / Filmy / 05. február 2014

Známi ľudia trpiaci autizmom

Keďže sú známe osobnosti pod drobnohľadom médií, dozvieme sa o nich skutočne všetko. Aj to, akou diagnózou trpia.

Autizm​us je vývojová porucha, ktorá neexistovala do roku 1944, čiže ide o pomerne novú dysfunkciu. Charakterizujú ho deficity v oblasti komunikácie, sociálnej interakcie a predstavivosti. Prejavuje sa v rannom detstve do piateho roku života. Porucha ma viacero stupňov. Od uzavretia jedinca v „jeho vlastnom svete“, neschopnosťou komunikovať, hrať sa, vnímať a chápať bežné vnemy okolia, až po neobyčajný talent a inteligenciu.    

Pojmom Aspergerov syndróm sa označuje rovnaký typ porúch ako pre autizmus. Líši sa tým, že nie sú sprevádzané celkovým oneskorením kognitívneho vývinu, ani vývinu reči.

 

Tim Burton – To, že Tim trpí Aspergerovým syndrómom zistili spolu s manželkou, herečkou Helenou Bonham Carter náhodou pri sledovaní dokumentu o autizme. Svoje pocity z detstva identifikoval s tými, ktoré opisovali v dokumente. Inakosť nahliadania na svet vidieť aj v jeho filmoch.

Daryl Hannah – Po tom, čo herečke známej aj z filmu Kill Bill diagnostikovali Aspergerov syndróm, takmer jej to zničilo kariéru. Prestala vystupovať v talkshow, nezúčastňovala sa premiér a cítila sa ponížene. Dostala sa na tzv. čiernu listinu.

Courtney Love – Herečke, speváčke a manželke zosnulého Kurta Cobaina diagnostikovali stredne ťažký autizmus.

Dan Aykroyd – Je kanadský herec, ktorý sa preslávil filmom Krotitelia duchov. Jeho psychiater odhalil miernu formu Aspergerového syndrómu. Má tiky a zároveň sa u neho prejavujú príznaky obsedantno-kompulzívnej poruchy.

Susan Boyle - Vždy sa cítila byť iná. V detstve jej určili zlú diagnózu - poškodenie mozgu a iba pred rokom lekári uvideli všetko na správnu mieru. Výborná speváčka trpí Aspergerovým syndrómom.

Andy Warhol - Diagnostické centrum pre autizmus a Aspergerov syndróm v Británii, odhalilo, že opakovanie motívu vo Warholovej tvorbe bol vlastne symptóm autizmu.

 

Lýdia Tkáčová / Wiki, andreas.sk, babble.com

Čítaj slovenské správy pohodlne aj v mobile. Stiahni si aplikáciu Slovak news reader