Tech / 28. jún 2021

Nie je váha ako váha - aké sú typy váh?

Váhy majú široké možnosti využitia, jednotlivé odvetvia si ale vyžadujú rozdielne typy váh. Ak budete predávať tovar na váhu, potrebujete obchodné váhy s overením. Na váženie s vysokou presnosťou sa zasa používajú laboratórne váhy.

Obchodné váhy

Profesionálne obchodné váhy môžu mať rôznu presnosť aj maximálnu váživosť. Môžu sa teda využívať na váženie drobností ale aj ťažšieho tovaru. Niektoré sú vhodné aj do exteriéru, iné len do predajne.  Jedno ale majú tieto váhy spoločné - ak na základe váženia počítate cenu tovaru, musia mať meteorologické overenie v zmysle zákona č.142/2000 Z.z.. Nové váhy sa zvyčajne predávajú aj s platným overením.    

Váhy s vysokou presnosťou

Najvyššiu presnosť váženia dosahujú váhy s nízkou váživosťou, ako sú napríklad laboratórne váhy. Využívajú sa vo výskume, lekárňach, zlatníctvach a podobne. Tieto váhy sa musia pravidelne kalibrovať, niekedy sa vyžaduje aj meteorologické overenie. Platí to najmä pre zlatnícke váhy, ktoré sa používajú pri výkupe zlata či striebra. 

Samozrejmosťou sú funkcie ako prevod na iné jednotky, režim počítania kusov alebo možnosť váženia na závesnom háku.

Váhy s vysokou váživosťou

V niektorých odvetviach sú potrebné váhy s vysokou váživosťou. Medzi takéto váhy môžeme zaradiť plošinové váhy, paletové váhy, mostíkové váhy či systém váh na váženie automobilov. Plošinové váhy môžu vážiť tovar až do 5 t a využívajú sa v rôznych priemyselných odvetviach. Paletové váhy sú prispôsobené váženiu paliet s tovarom a nájdete ich predovšetkým v skladoch.  

Mostíkové váhy sa používajú na váženie prijímaného tovaru a ich váživosť je do 300 kg. Systém na váženie automobilov pozostáva z 2 alebo 4 váh a indikátora. Systém dosahuje maximálnu váživosť 16 ton na nápravu alebo 32 ton na 4 kolesové vozidlo. Systém sa dá umiestniť v sklade, v hale alebo aj na ceste. 

D/PR, Zdroj obrázka: Shutterstock.com

Čítaj slovenské správy pohodlne aj v mobile. Stiahni si aplikáciu Slovak news reader