Zaujímavosti / 11. marec 2024

Kedy je najlepší čas na pitie kávy – pred alebo po raňajkách?

Ranné pitie kávy sa stalo nevyhnutnou súčasťou ranného rituálu. Niet sa čomu čudovať. Kofeín vie prebudiť, zároveň aj nabudiť. Mnohí ľudia si to bez svojej rannej šálky nevedia predstaviť. Otázkou ale ostáva – piť kávu pred raňajkami alebo po nich?

Na túto otázku neexistuje jednoznačná odpoveď. Sú ľudia, ktorí kávu uprednostnia ešte pred jedlom, aby ich prebrala a vyvolala v nich chuť do jedla. Na druhej strane sú ľudia, pre ktorých je šálka tohto horúceho nápoja formou podpory trávenia po jedle a oddychu. 

Prečo piť kávu pred raňajkami? 

Kvalitná káva do kávovaru vie zdvihnúť náladu hneď zrána. Ak vám z nej nebýva zle od žalúdka a necítite prílišnú intenzitu, nikto vám nemôže zakázať prestať s vaším zvykom. Šálku kávy by ste si však mali dopriať najskôr pol hodinu po prebudení. Po káve nalačno nevynechajte dôležitý krok - raňajky. 

Tip: Ak máte citlivý žalúdok, pridajte do nej mlieko. Čierna káva môže mať totiž na prázdny žalúdok silnejší účinok ako káva s mliekom. 

Prečo piť kávu po raňajkách? 

Po raňajkách chutí v niektorých prípadoch ešte lepšie. Ak ste sa dobre vyspali, možno nepotrebujete svoju dávku energie hneď po prebudení. Dať si kávu po jedle je skvelý spôsob, ktorým môžete podporiť trávenie. Zároveň si tak viete predĺžiť energiu ešte o niekoľko hodín. Na kávu si môžete počkať aj vtedy, ak si svoju prvú šálku horúcej radosti chcete vypiť až s kolegami v práci. 

Aká je zlatá stredná cesta? 

Východiskom môže byť pitie kávy pri raňajkách. Chuť kávy dokonale doplní sladké či slané raňajky. Ak by vám váš predraňajkový nápoj chýbal, môžete si zaliať kvalitný sypaný čaj, napríklad zelený, ktorý tiež obsahuje určitú dávku kofeínu. 

Nezabudnite, že dôležitejšie je množstvo vypitej kávy za deň. Aj keby kávu pijete iba v poobedných hodinách, ale pijete jej neúmerne veľa, organizmus zaťažíte viac, ako keď si dáte kávu pred raňajkami. Každý organizmus je iný a (ne)vyžaduje inú dávku kofeínu. 

Ktorý čas pitia kávy vyhovuje vám? 

(D/PR), zdroj foto: Rido / Adobestock.com

Čítaj slovenské správy pohodlne aj v mobile. Stiahni si aplikáciu Slovak news reader