Zaujímavosti / 26. január 2023

LED čelovka - poznáte rozhodujúce faktory pri výbere?

Čelovky sú praktickým prenosným svetelným zdrojom, vďaka ktorému si môžete predĺžiť čas strávený vonku, vykonávať outdoorové aktivity aj po zotmení. Sú tiež skvelou pracovnou pomôckou ako alternatíva k LED baterke. Aké faktory je dôležité pri výbere zvážiť?

LED čelovky

Princíp fungovania LED čelovky je založený na emisii svetla z diódy LED. Výhodou takéhoto osvetlenia, oproti tradičným svetelným zdrojom, je vyššia efektivita - spotrebujú menej energie, pričom vydajú viac svetla. LED čelovky tiež vydržia dlhšie, takže ich nebudete musieť tak často meniť. Nájsť ich môžete v rôznych veľkostiach, tvaroch a s množstvom rozličných funkcií, čo ich predurčuje na široké využitie.

Rozhodujúce faktory pri kúpe

Výber čelovky, ktorá zabezpečí maximálnu bezpečnosť, efektivitu a pohodlie, by ste nemali podceniť. Prinášame vám prehľad základných vlastností a funkcií čelovky, na ktoré je vhodné sa zamerať.

1. Účel použitia

Spôsob, akým plánujete LED čelovku využívať, kladie nároky na jej špecifické vlastnosti. Ak napríklad hľadáte čelovku na turistiku alebo kempovanie v prírode, pravdepodobne budete potrebovať model s vysokou odolnosťou, vodeodolnosťou (IPX stupeň ochrany) a dosahom. Na drobné opravárenské práce stačia aj menej výkonné čelovky.

2. Výkon svetla

Svetelný výkon čelovky, LED baterky či iného svetelného zdroja sa meria v lumenoch a udáva, koľko svetla sa vydá. Čím väčší výkon, tým vyššia svietivosť. Je potrebné si uvedomiť, že vysoký výkon môže na druhej strane znamenať rýchlejšie vybíjanie batérie. Výkon môže byť ovplyvnený aj inými faktormi, napr. kvalitou LED diódy či tvarom reflektora.

3. Dosah dosvietenia

Výkon (lm) má zároveň vplyv na dosah, teda vzdialenosť (udávanú v metroch), ktorú dokáže LED čelovka osvetliť svetelným lúčom. Väčší počet lumenov v praxi znamená lepší dosah. Pre outdoorové aktivity, ako je napríklad turistika, pri ktorej je potrebné bezpečne sa orientovať v teréne, voľte model s dosahom najmenej 100 metrov, resp. minimálne 250 lm.

4. Funkcie LED čelovky

Väčšina LED čeloviek poskytuje rôzne spôsoby nastavenia. Voliť môžete medzi stupňami jasu (zvyčajne tri úrovne - nízka, stredná a vysoká), režimami svietenia (napr. blikanie) a typmi lúčov (záplavový lúč, ktorý osvetlí širšiu plochu či bodový lúč zameraný na menšiu oblasť).

Voliteľnou alternatívou tiež býva červené LED svetlo, vďaka ktorému sa naše zreničky dokážu lepšie prispôsobiť tme. Užitočný je aj senzor pohybu rúk, pomocou ktorého dokážete svietidlo ovládať (zapínať/vypínať) doslova iba mávnutím ruky.

Atraktívnou možnosťou sú dnes univerzálne nabíjateľné LED čelovky so zabudovanou Li-Polymer batériou, ktorú je možné opakovane nabíjať cez USB port.

(D/PR), zdroj obrázkov: shutterstock.com

Čítaj slovenské správy pohodlne aj v mobile. Stiahni si aplikáciu Slovak news reader