Zaujímavosti / 02. máj 2014

Jednoduchý spôsob, ako predísť zápcham a súčasne chrániť životné prostredie

Vytáčajú vás neustále zápchy, nekonečné množstvo áut v uliciach, smog, hluk a obrovská premávka, ktorá sa stále len zvyšuje? Prejsť počas dopravnej špičky cez centru mesta je takmer nemožné. Cesty, ulice, parkoviská, jednoducho všetko je plné áut. Za čas strávený v kolóne, by ste na dané miesto prešli aj peši a bez zbytočných nervov.

Fotografia z roku 1991 ukazuje, koľko priestoru na ceste potrebuje 72 ľudí, ako používa bicykel, auto alebo autobus.

Bicykel: 72 ľudí - 72 bicyklov = 90 m2

Auto: 72 - 60 áut = 1 000 m2

Autobus: 72 ľudí - 1 autobus = 30 m2 (bez trvalého parkovacieho miesta)

Všimli ste si niekedy, koľko ľudí sa priemerne nachádza v jednom aute? Skúste si niekedy počas čakania na zastávke všimnúť, koľko áut prejde okolo vás, ale hlavne, koľkí ľudia sa v nich vezú. Jeden? Maximálne dvaja? Vidieť auto plné ľudí je skôr rarita, pretože mamička ide do práce svojim autom, otecko svojim a deti autobusom.

Jeden autobus zaberie toľko miesta na ceste ako možno tri alebo štyri autá. V ňom je však natlačených niekoľko desiatok ľudí, zatiaľ čo v aute sedí väčšinou len jeden, maximálne dvaja. Ešte stále sa čudujete, prečo naše cesty vyzerajú tak, ako vyzerajú? Tisícky áut, hluk, trúbenie, nervózni ľudia ukazujúci si najrôznejšie gestá cez svoje malé okienko a nadávajúci na všetkých, ktorí sa akurát teraz musia trepať po danej trase. Keby ľudia neboli tak pohodlní ako sú, a namiesto auta zašli do práce autobusom, alebo keby aspoň necestovali ako králi každý vo svojom aute ale zviezli aj kamaráta či kolegu, neboli by naše cesty prázdnejšie, bezpečnejšie, rýchlejšie a naše prostredie aspoň trošku čistejšie a bez zbytočného smogu? 

Monika Budayová

Čítaj slovenské správy pohodlne aj v mobile. Stiahni si aplikáciu Slovak news reader