/ 20. november 2023

Ako sa nepopáliť pri výbere farby na kov

Pri výbere farby na tento materiál sa vám otvárajú dve možnosti. Buď sa vyberiete cestou rozpúšťadlových farieb alebo ekologickejšími vodou riediteľnými.

Obe možnosti majú svoje výhody aj nevýhody. V prvom rade treba brať v ohľad to, kde idete natierať. Na čo ešte musíte myslieť pri nákupe farby na kovy? 

Samozákladové alebo vodou riediteľné? 

Výrobcovia pri vodou riediteľných farbách veľmi neexperimentujú. Odlišnosti badáme viac menej len pri ponuke odtieňov. Na kovové povrchy slúžia samozákladové (2v1), pri ktorých nepotrebujete naniesť základný náter, ďalšou voľbou sú univerzálne farby na rôzne povrchy. Tu ale musíte použiť aj základ. Nanášajte ich štetcami so syntetickým vláknom, počítať ale musíte s jemnými ťahmi štetín, ktoré farby môžu zanechať. Pri rozpúšťadlovej farbe nezabudnite na riedidlo. Tá sa delí na samozákladovú (bez základného náteru) a univerzálnu. Slováci dlho využívali hlavne rozpúšťadlové farby, oceňovali na nich hlavne dlhú životnosť. Ekologické normy sú však dnes oveľa prísnejšie, čo dostáva do popredia tie vodou riediteľné. V súčasnosti ale oba druhy farieb považujeme za kvalitatívne vyrovnané. 

Exteriérové nátery majú svoje požiadavky

Ak navštívite farby laky v Galante, pracovníci vám určite vysvetlia, že je rozdiel v tom, či budete natierať kov v interiéri alebo exteriéri. Farby pre vnútorné priestory vydržia oveľa dlhšie, väčšinou postačujú (nábytok, zárubne, zábradlia, dvere) len dve vrstvy samozákladovej farby. Pri exteriéri odporúčame kombinovať dve vrstvy vrchnej farby a základný náter. Ak sa nechcete obávať poškodení spôsobeným poveternostnými podmienkami, naneste hrubší náter. Ak očakávate extrémne počasie, či väčšie mechanické odery, vyberte sa cestou dvojzložkových náterov s prídavkom tužidla. V ponukách obchodov nájdete aj univerzálne nátery, ktoré sa budú hodiť na hliník, pozinkované plechy, meď aj železo. Prekvapiť vás ale môžu aj špeciálne určené pre konkrétny typ kovu. Preto si vždy radšej pozorne prečítajte technické informácie.

Zdroj obrázku: sima / Shutterstock.com

(D/PR)

 

Súvisiace články:


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /data/web/virtuals/56831/virtual/www/clanok.php on line 385

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /data/web/virtuals/56831/virtual/www/clanok.php on line 424

Čítaj slovenské správy pohodlne aj v mobile. Stiahni si aplikáciu Slovak news reader