Zaujímavosti / 05. september 2019

6 krokov, ako sa dostať k najlepšej sedačke

Už ste sa niekedy zamysleli nad tým, čo vedie väčšinu kupujúcich ku kúpe novej sedačky? Samozrejme, v prvom rade sú to naše emócie! Ale pozor, nie všetko, čo pod ich vplyvom robíme, musí byť aj správne. Pred návštevou obchodu s týmto sortimentom by ste si mali zostaviť, spolu s celou rodinou, zoznam požiadaviek na tento originálny kus nábytku a zohľadniť v ňom veľmi veľa dôležitých detailov.

Ktoré to sú, si povieme v našom článku. Prezradíme vám, ktorým smerom sa musíte orientovať a nasmerovať vaše roky, aby bola spokojnosť so sedacou súpravou čo najlepšia.

Účel

Vždy, pred každým nákupom si musíte položiť otázku: prečo? Prečo danú vec potrebujete?  Ak sa jedná o sedačku, špecifikovať svoje požiadavky musíte aj o niečo detailnejšie. 

Budete na nej každú noc spať alebo prijímať z času na čas obľúbených hostí? Páči sa vám pohodlne sedieť pred televízorom a potrpíte si na kvalitnej polyuretánovej pene, alebo na sedačke strávite čo najmenej času? Je konkrétna pohovka len súčasťou obývacej izby, alebo ju naopak spája s kuchyňou? Odpovede na tieto a iné, pre vás dôležité otázky, sú potrebné, pretože výber konkrétneho modelu bude závisieť od nich.

Štýl

Podľa štýlu je možné pohovky rozdeliť na klasické, barokové, moderné a minimalistické. Klasické sa vyznačujú jemnými obrysmi a množstvom rôznych špecifických modelov, barokové zložitými vzormi na tkaninách, vyrezávanými lakťovými opierkami a vysokými nohami. Minimalistické modely majú obdĺžnikové tvary a asketický dizajn, často nemajú lakťové opierky.

Výber však závisí od štýlu samotnej miestnosti. Ak máte pochybnosti, je lepšie zostať pri neutrálnejšom modeli, pretože ide o dlhodobý nákup a interiér môžete neskôr jednoducho diverzifikovať iba poťahmi alebo vankúšmi.

Materiál na čalúnenie

Čalúnenie musí zvládnuť veľa náporu: zvieracie pazúry, detské hry, prípadne kontakt s vodou alebo inou tekutou zmesou. Preto, ak máte malé deti, bez ohľadu na to, ako krásna biela semišová pohovka vyzerala v nábytkárskom salóne, v skutočnej obývacej izbe rýchlo stratí svoj vzhľad a význam. 

Musíte si vybrať materiál čalúnenia na základe intenzity používania, prítomnosti detí, zvierat a zvykov. Najodolnejším materiálom je koža. Pohovka z tmavej kože si roky zachováva svoj pôvodný vzhľad. Sedieť na ňom však môže byť nepríjemné. 

Veľmi obľúbenou možnosťou sú nové otudoor látky. Pohovka je vďaka nim odolná, nestráca svoju farbu a ani tvar. Špeciálna látka odoláva UV žiareniu, vode, je svetlostála, odolná proti oderu a iným vplyvom. 

Transformačný mechanizmus

Pri výbere pohovky, ktorá bude použitá ako hlavné lôžko, musíte starostlivo zvoliť transformačný mechanizmus. Výrobcovia vám dnes ponúkajú viacero možností, z ktorých každá má svoje výhody aj nevýhody. Obvykle sa pohovky podľa metódy skladania dajú rozdeliť na tie, v ktorých je lôžko rovnobežné so stenou, a tie, v ktorých zadná časť slúži ako čelo postele.

Veľkosť a tvar

Najjednoduchší spôsob, ako si vybrať pohovku pre priestrannú izbu, je poznať správnu veľkosť a tvar sedačky a miestnosti. Myslite pritom na počet ľudí, ktorí na nej budú najčastejšie sedieť. Dobrou voľbou sú rohové verzie a modulárne kúsky. 

Rám a výplň

Rám je kostra pohovky, ku ktorej sú pripevnené mechanizmy, čalúnenie a výplň. Musí podporovať váhu počtu ľudí, ktorým je pohovka k dispozícii. Najlepším materiálom je preto drevený rám vystužený kovovými prvkami. V lacnejších modeloch sa dajú použiť drevotrieskové dosky alebo preglejky, no iba v tých častiach, ktoré majú minimálne zaťaženie.

Je toho možno viac, no ak si naozaj dáte na všetkých týchto detailoch záležať, určite sa vám podarí vybrať originálny kúsok, s ktorým prežijete v kruhu najbližších veľa krásnych chvíľ.