Zaujímavosti / 18. august 2019

Žiačke z Rajca sa na celosvetovej súťaži detských máp darilo, za svoju prácu získala tretie miesto

                
                
                
                    
                
                
                18.8.2019 (Webnoviny.sk) - Žiačka z Rajca uspela na celosvetovej súťaži detských máp. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa Slovenskej akadémie vied (SAV) Monika Hucáková, v kategórii 13- až 15-ročných detí, v ktorej súťažilo 63 kresieb, získala tretie miesto Katarína Šáleková zo Základnej umeleckej školy v Rajci. Svoju mapu nazvala "Hemispherical Understanding".

V tomto roku vyberala odborná porota tie najkrajšie kresby zo 188 súťažných máp. Kreslili ich deti z 33 krajín sveta. Celosvetová súťaž sa konala v júli pri príležitosti 29. medzinárodnej kartografickej konferencie ICA v Tokiu.

 

Súťaž je venovaná Barbare Petchenik - kanadskej kartografke, ktorá sa venovala mapám určeným pre deti. Národné kolo súťaže organizovala Kartografická spoločnosť SR v spolupráci s Geografickým ústavom SAV.

"Súťaž už niekoľko rokov podnecuje záujem o detský pohľad na reprezentáciu dnešného sveta, zvyšuje ich kartografické povedomie a záujem o životné prostredie. Taktiež vplýva na kritické myslenie detí v jednotlivých regiónoch sveta," dodal Hucáková. 
                

Zdroj: Webnoviny.sk - Žiačke z Rajca sa na celosvetovej súťaži detských máp darilo, za svoju prácu získala tretie miesto © SITA Všetky práva vyhradené.