Zdravie / 28. november 2022

Rastúci stôl – základ ergonomickej kancelárie

V súvislosti s kancelárskym vybavením sa čoraz častejšie používa pojem ergonómia. V skratke možno jej význam vysvetliť zabezpečovaním vhodných prvkov pre duševné a fyzické zdravie. Vyplýva to zo vzťahu človeka a jeho špecifickej stavby tela k okoliu, ktoré čo najvhodnejšie prispôsobíme. Pri práci v kancelárii je to najmä správne držanie tela a kombinácia statického a dynamického sedenia. Jedným z odporúčaných prvkov je rastúci stôl – prečo ho mať?

Rastúci, teda zdraviu prospešný kancelársky stôl

Kancelársky stôl a ostatné základné vybavenie je prispôsobené hlavne sedeniu. Z dlhodobého hľadiska je to neefektívne pre prenos vzruchov v svalových vláknach a pre ich výživu. Nadmerný tlak vedie k ich rýchlemu opotrebovaniu, dehydratácii a nefunkčnosti. Poloha v sede nie je pre ľudskú stavbu tela prirodzená.

Zdravšou je pre držanie tela a správne zaguľatenie chrbtice práca v stoji. V podstate dokážeme nájsť kompromis, teda striedať prácu v sede a v stoji. Na to nám slúži rastúci stôl, výškovo nastaviteľný model, s ktorým je možné dosiahnuť výšku približne 71 – 120 cm.

Ergonomicky výhodný rastúci stôl uľahčuje prácu dospelým a zároveň zefektívňuje štúdium mladým. Optimálnu výšku možno dosiahnuť manuálne kľučkou alebo elektrickým pohonom. V každom prípade je to práca na pár sekúnd, ale pozitívne účinky na celý život.

Aké ďalšie výhody prinášajú rastúce stoly

Pohodlná kancelárska práca si okrem ergonomických prvkov vyžaduje aj dostatok priestoru. Rastúce stoly na mieru umožňujú vybrať si vyhovujúcu šírku a dĺžku – za predpokladu, že potrebujete pracovať s viacerým digitálnym príslušenstvom. Navyše počas práce môžeme viackrát meniť výšku pri hladkých a plynulých prechodoch, vďaka trvácnej konštrukcii, bezproblémovým manuálnym alebo elektrickým ovládacím prvkom.

(D/PR), zdroj obrázka: shutterstock.com

Čítaj slovenské správy pohodlne aj v mobile. Stiahni si aplikáciu Slovak news reader