Zaujímavosti / Kuriozity / Zdravie / 19. august 2014

Náročná operácia mozgu sa zmenila na koncertné vystúpenie samotného pacienta

Hudba na operačnej sále by nebola ničím neobvyklým, keby neznela priamo z operačného stola. Nehral totiž nikto iný, ako samotný pacient.

Operácia mozgu je veľmi náročná, no byť počas nej ešte aj hore nemusí byť pre pacienta práve jednoduchou záležitosťou. Preto si Roger Frisch z Minnesota Orchestra zaslúži standing ovation. Nie len, že počas toho, ako lekári vkladali elektródu hlboko do jeho mozgu bol v bdelom stave, ale dokonca v priebehu celého procesu hral na husle.

Hĺbková mozgová stimulácia pracuje tak, že sa do mozgu vsadia elektródy, ktoré vysielajú signály v určitých frekvenciách. Nie je v skutočnosti úplne pochopené, prečo pomáhajú, nieto ešte prečo niektoré z nich pomáhajú a iné práve naopak, ale u mnohých pacientov s Parkinsonovou chorobou, dystóniou alebo depresiou majú impulzy veľký vplyv na kvalitu ich života.

Postup operácie, aký zvolili lekári v tomto prípade, sa väčšinou používa u pacientov s degeneratívnym ochorením. Frisch však trpel „otrasmi“, ktoré by sa v bežnej situácii asi ignorovali, no jemu ako koncertnému huslistovi trasenie zabraňovalo vykonávať svoju prácu. Najťažšou úlohou pri implantácii elektródy pre hĺbkovú mozgovú stimuláciu je, že musia byť umiestnené s mimoriadnou presnosťou. Vo Frischovom prípade boli otrasy tak nepatrné, že určenie zdroja bolo o to zložitejšie. Lekári na klinike Mayo, kde boli elektródy implantované sa rozhodli, že počas výkonu potrebujú Frischa „v prevádzke“ aby mohli vidieť, keď dorazia do časti mozgu, ktorá spôsobuje otrasy. Inžinier Kevin Bennet teda vytvoril husle, na ktorých mohol Frisch hrať počas operácie. Špeciálne husle obsahovali akcelerometer, ktorý umožnil lekárom rozpoznať nepatrné otrasy.

Ako možno vidieť vo videu nižšie, operácia sa považuje za veľký úspech a Frisch je teraz schopný pokračovať vo svojej kariére. Štúdie z posledných rokov ukazujú, že hranie hudby pacientom podstupujúcich chirurgický zákrok zlepšuje ich vyhliadky na zotavenie, ako je to však v prípade, že počas operácie hrajú oni sami, je otázne.

Monika Budayová/iflscience.com

Čítaj slovenské správy pohodlne aj v mobile. Stiahni si aplikáciu Slovak news reader