Zaujímavosti / Kuriozity / 07. august 2014

Na jednom jedinom strome rastie až 40 druhov ovocia.

Nebolo by skvelé mať namiesto obrovského sadu len jeden jediný strom, na ktorom by rástli všetky druhy vášho obľúbeného ovocia? Verte alebo nie, je to možné.

Sam Van Aken, umelec a profesor umenia zo Syracuse University, mal k prírode vždy veľmi blízko. Inšpirovala ho pri vytváraní jeho diel, a práve vďaka tomu sa cez umenie pomaly priblížil až k poľnohospodárstvu. Znie vám to ako zvláštna kombinácia? Možno áno, ale vďaka spojeniu jeho záľub vytvoril „Tree of 40 Fruits“, na ktorom každoročne dopestuje 40 druhov rôznych kôstkovín.

Celé to začalo ako jeden z jeho umeleckých projektov, pretože Sam chcel, aby ľudia zažili jedinečný pohľad na strom kvitnúci najrôznejšími farbami, na ktorom neskôr rastú rôzne druhy ovocia naraz. Začal teda skúmať množstvo kôstkovín a zistil, že mnohé z nich sa v našich obchodoch vôbec nenachádzajú a my strácame rozmanitosť v produkcii potravín. Tento projekt teda videl ako spôsob zachovania odrôd.

"Vezmem si konárik z jedného stromu, ktorý má na sebe puk, vložím ho do rezu podobnej veľkosti v pracovnom strome, prilepím, nechám ho usadiť a liečiť v zime, a potom ho ostrihám a dúfam, že narastie." Jeho hlavným zdrojom je ovocný sad New York State Agricultural Experiment Station.

Každý strom začína ako experiment, ja jar kvitne v rôznych tónoch ružovej, bielej a karmínovej, a potom, od júla do októbra, na ňom rastie 40 rôznych druhov kôstkovín vrátane mandlí, marhúľ, čerešní, nektáriniek, broskýň či sliviek.

Doteraz sa mu takýmto spôsobom podarilo vypestovať 16 stromov, ktoré sú rozmiestnené po celej Amerike. Na svoj projekt si vybral kôstkoviny, pretože sú naozaj rozmanité a navzájom kompatibilné. „Štepením rôznych odrôd na strome v určitom poradí ho môžem v podstate tvarovať ako strom kvitne."  Vo svojom procese "sochárstvo cez štepenie" sa na stromy pozerá z úplne iného uhla pohľadu. „V prvom rade vidím strom ako umelecké dielo. Keď strom nečakane rozkvitne v rôznych farbách, alebo môžete vidieť ako z neho visia rôzne druhy ovocia, nie len, že to zmení spôsob, ako sa naň pozeráte, ale zmení sa aj spôsob ako vnímate veci všeobecne."

Monika Budayová/iflscience.com/time.com/epicuious.com

Čítaj slovenské správy pohodlne aj v mobile. Stiahni si aplikáciu Slovak news reader