Zaujímavosti / Cestovanie / 06. apríl 2014

Japonská jar ako z rozprávky

Japonci už od pradávna ospevujú krásy sakury. Kvety japonskej čerešne majú zvláštne miesto v kultúre a histórii krajiny a práve na jar sa prejavia v celej svojej kráse. Viaže sa na ne napríklad tradičný japonský zvyk obdivovania krásy kvitnúcich kvetov - hanami alebo tradičný piknik pod rozkvitnutými korunami stromov.

Jemne ružové sakury, ako Japonci nazývajú kvety tradičnej japonskej čerešne, rozkvitajú každú jar a celej krajine dajú rozprávkový nádych. Kvitnúť začínajú v apríli, keď sa študenti vracajú po prázdninách späť do školy. Dokonca aj japonská národná meteorologická služba sleduje pohyb „sakura frontu“, čo je vlastne pomyselná čiara, ktorá smeruje z juhu na sever a každý rok ohlasuje kvitnutie sakury v celej krajine. Jej priebeh je možné sledovať priamo na kalendári stránky japonskej národnej organizácie cestovného ruchu (jnto.go.jp).

Čerešňový kvet sa vyskytuje už v starobylom japonskom umení a tvorí jadro historickej i modernej japonskej estetiky. Sakura je symbolom pominuteľnosti života, pretože tieto kvety nemajú dlhú trvácnosť a práve preto sú považované za tie, ktoré na druhý svet odchádzajú s gráciou. Uznajte sami, že pohľad na tento krásne rozkvitnutý strom stojí za to. Prinášame vám zábery tých najkrajších tohtoročných jarných momentov v Japonsku.  

Monika Budayová/boredpanda.com/jnto.go.jp

Čítaj slovenské správy pohodlne aj v mobile. Stiahni si aplikáciu Slovak news reader