Umenie / 28. február 2019

Hlavné pravidlá dizajnu a jednoduchého usporiadania kuchyne, ktorú si zamilujete

Kuchyňa by mala byť príjemná pre oči, ako aj zabezpečiť jednoduché a ničím neobmedzované varenie, vyprážanie, pečenie a milión ďalších nepredstaviteľne komplikovaných domácich úkonov. Často je ale zohľadniť všetky faktory správneho dizajnu pomerne zložité, pretože táto miestnosť slúži pre všetkých členov domácnosti. Určite sa to ale dá zvládnuť a my vám prezradíme - ako?

Základné pravidlá dobre usporiadanej kuchyne

V kuchyni by malo byť miesto nielen pre hlavné vybavenie ako je chladnička, drez a priestor na sušenie riadu, sporák, ale aj veľký priestor pre ostatné kuchynské náradie a ergonomickú pracovnú dosku na prípravu a servírovanie tých najlepších jedál.

Vytvorte si na varenie priestor

Moderné spotrebiče môžu byť zabudované do kuchynského nábytku akéhokoľvek štýlu. Umývačky riadu a kávovary, mikrovlnné rúry a digestory sú teraz v štádiu návrhu často integrované do kuchynskej kompozície tiež.

Táto technika musí byť ale spoľahlivá a funkčná, pretože kuchyňa je miestom konania a experimentovania, pri ktorom nemá nikto čas na zbytočné komplikácie. Dajte si preto záležať aj na obyčajnom, no kvalitnom kovaní na nábytok!

Vzdialenosť medzi sporákom a umývadlom musí byť aspoň jeden meter. Ak vám priestor na kuchynskej doske tieto podmienky nevytvára, odporúčame vám nájsť si kuchyňu s výsuvnými doskami alebo použiť stôl.

Prítomnosť rozkladacích stolov, rozšírenie pracovnej plochy pod oknom, systém skladovania pod stropom alebo nad jedálenským stolom vám umožňuje usporiadať funkčnú kuchyňu aj na malej ploche.

Používajte prírodné materiály

Od začiatku 90. rokov došlo k postupnému opúšťaniu plastov a laminátov v prospech prírodných materiálov - dreva, kameňa a kovu. Tieto kuchyne môžu byť ale trochu finančne nákladné. Ale aj klasická a stále štýlová perodrážka v predaji a v modernom prevedení či úprave vám dokáže v kuchyni zaimponovať.

Stolová doska môže byť vyrobená z kameňa alebo ocele, laminátu, mramoru a žuly, keramických dlaždíc a dokonca aj betónu.

Ak hovoríme o klasických kuchyniach, všetky odtiene bielej farby sú s obľubou kombinované s,  fasádou so sklenenými vložkami vo dverách  s vysoko lesklou povrchovou úpravou. Takto bude vaša kuchyňa dokonalá a nenáročná na údržbu, tak sa do jej jednoduchého organizovania smelo pustite. Zvládnete to určite aj sami.


(deed/PR)

Čítaj slovenské správy pohodlne aj v mobile. Stiahni si aplikáciu Slovak news reader