Ekonomika / 12. september 2018

V rámci Integrovaného regionálneho operačného programu vyhlásili 31 výziev

                
                
                
                    
                
                
                BRATISLAVA 12. septembra (WebNoviny.sk) - Od začiatku programového obdobia ministerstvo pôdohospodárstva ako riadiaci orgán Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) vyhlásilo celkovo 31 výziev a písomných vyzvaní v sume 1,24 mld. eur.

Schválených bolo aj 1 163 rozhodnutí pre ŽoNFP (Žiadosti o nenávratný finančný príspevok) vo výške približne 550 mil. eur, z toho pre 750 projektov je uzatvorená zmluva o poskytnutí NFP v sume 469,5 mil. eur.

Celkovo je z IROP k dispozícii suma 1,739 mld. eur určená na rozvoj obcí a miest na celom Slovensku. Informovalo o tom Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV), podľa ktorého zástupcovia agrorezortu a samospráv v utorok v obci Chorvátsky Grob hodnotili stav implementácie IROP.

Schválili stovky žiadostí

Financie z IROP-u sú určené napríklad na podporu dopravy, na budovanie nových kapacít v jasliach a škôlkach, na vybavenie pre základné a stredné školy či na lepšie životné prostredie. „Približne pred dvomi rokmi sme vyhlásili prvú eurofondovú výzvu z IROP. Za dva roky sme vypísali tri desiatky výziev, schválili sme stovky žiadostí, a už si môžeme pozrieť aj prvé zrealizované projekty,“ zhodnotila stav implementácie IROP ministerka pôdohospodárstva SR Gabriela Matečná. Od začiatku programového obdobia MPRV SR ako riadiaci orgán IROP-u vyhlásilo celkovo 31 výziev a písomných vyzvaní v celkovej sume 1,24 mld. eur, v oblastiach - cesty II. a III. triedy, verejná osobná doprava, cyklotrasy a nemotorová doprava, sociálna infraštruktúra, jasle, škôlky, základné a stredné odborné školy, zelená infraštruktúra, kanalizačné infraštruktúry a vodovody, miestne akčné skupiny.

Desiatky konkrétnych projektov

Ministerstvo ešte v tomto roku plánuje vyhlásiť ďalších deväť výziev v objeme 353 mil. eur. Suma vyhlásených výziev k 31. decembru 2018 bude podľa MPRV v celkovom objeme 1,59 mld. eur, t.j. 92 % alokácie eurofondového programu IROP. „Dnes si po celom Slovensku môžeme pozrieť už viac ako 60 konkrétnych projektov. Pribúdajú nové miesta v škôlkach, cyklotrasy, nové parky a zelené plochy, nízkoemisné autobusy pre mestskú dopravu a mnohé ďalšie,“ povedal generálny riaditeľ sekcie programov regionálneho rozvoja MPRV SR Marek Mitošinka. Cieľom Integrovaného regionálneho operačného programu je prispieť k zlepšeniu kvality života a zabezpečiť udržateľné poskytovanie verejných služieb regiónov, miest a obcí. IROP má šesť prioritných osí: bezpečná a ekologická doprava v regiónoch, ľahší prístup k efektívnym a kvalitnejším verejným službám, mobilizácia kreatívneho potenciálu v regiónoch, zlepšenie kvality života v regiónoch s dôrazom na životné prostredie, miestny rozvoj vedený komunitou a technická pomoc.

Zdroj: Webnoviny.sk - V rámci Integrovaného regionálneho operačného programu vyhlásili 31 výziev © SITA Všetky práva vyhradené.