Zaujímavosti / Kuriozity / 03. august 2016

Záhadné osobnosti histórie: D.B.Cooper

V druhej časti nášho seriálu o záhadných osobnostiach histórie si vezmeme na mušku chlapíka, ktorému sa podaril naozaj husársky kúsok - únos lietadla, ktorý sa nikdy nepodarilo vyšetriť.

24. november 1971 - dátum prvého a vlastne aj posledného veľkého objavenia sa na scéne pre únoscu, o ktorom dodnes kolujú chýry. V ten večer si Dan (ktorého neskôr “prekrstili” na D.B.-ho) kúpil letenku na vnútroštátny let Boeingom 727. Pokojne sa usadil na svojom mieste a let z Portlandu do Seattlu začal s pasažierom, ktorý podľa popisu svedkov nevyzeral nijako podozrivo. Pár momentov po vzlietnutí však dostala letuška Florence Schaffnerová do rúk obálku s odkazom, že ona (a samozrejme aj zvyšok ľudí na palube) sa stala obeťou únosu. D. B. nevyzeral nervózne, hoci v kufríku údajne (podľa odkazu letuške) schovával bombu.

Ak unesiete lietadlo, väčšinou pre takúto činnosť máte motiváciu. V tomto prípade to boli peniaze. Konkrétne 200 000 dolárov. To v dnešnej dobe neznie ako suma, kvôli ktorej sa dejú únosy (predsa len, už sme v správach počuli aj o vyšších čiastkach požadovaných ako výkupné), no musíme si uvedomiť, že dnešná hodnota peňazí je iná, ako bola tá pred 45 rokmi. Podľa jedného zdroja by po inflácii mohlo v súčasnosti ísť o čosi viac, ako jeden milión dolárov. K finančnej žiadosti pridal Cooper ešte požiadavku na padáky - dvakrát hlavný a k tomu dvakrát záložný. Tie mali byť prinesené na letisko Seattle -Tacoma International Airport, kde si účastníci letu mali dať neplánované medzipristátie.

Spomínané peniaze chcel Cooper, ako inak, v neoznačených bankovkách. FBI sa rozhodla že mu ich odovzdá, avšak s malou fintou - 20dolárovky boli špeciálne označené dátumom, písmenom ako aj konkrétnou federálnou bankou, čo malo pomôcť pri ich prípadnej neskoršej identifikácii.

Po hodnej chvíli, keď sa výkupné “dalo dokopy”, lietadlo pristálo a únosca veľkoryso vypustil všetkých pasažierov na slobodu. V lietadle tak ostalo len kvarteto ľudí - okrem hviezdy tohto príbehu aj spomínaná letuška a obaja piloti. A “vedúci zájazdu” po dotankovaní lietadla nariadil odlet. Pôvodný cieľ Mexico City bol príliš vzdialený a tak sa rozhodlo, že v Nevade pri medzipristátí pilot doplní palivo na cestu. Následne Cooper preukázal slušné vedomosti o lietaní a nariadil pilotovi, kam sa má lietadlo uberať. A aby nechal kabínu nenatlakovanú. V tom momente bolo jasné, ako celá šou skončí.

Výskok z lietadla bol posledným momentom, kedy sa D.B.Cooper objavil na scéne. O tom, čo sa s ním stalo, existuje niekoľko teórií. Mnoho ľudí, vrátane odborníkov predpokladá, že únosca pád neprežil. Jeho telo sa však nikdy nenašlo, rukolapný dôkaz tak naozaj nemáme. Zo spomínaných peňazí sa našla len malá čiastka zrolovaná v gumičke (skoro 6000 dolárov) , ktorú zrejme na miesto nájdenia doplavila voda. Šťastlivec, ktorý nález nahlásil si mohol hotovosť nechať. A čo zvyšok peňazí? Ten sa nikdy nedostal do obehu.

Z D.B.Coopera sa stala celebrita. V USA sa po ňom horúčkovito pátralo a jeho popis a nakreslená podobizeň sa dostala do všetkých televízií a rádií. A, samozrejme, mátala vyšetrovateľov FBI. Čas, ktorý odvtedy uplynul však spôsobil, že pátranie strácalo na intenzite, až bolo pred pár týždňami nadobro ukončené.

Za 45 rokov sa našlo niekoľko “zaručených” svedectiev, s identifikáciou D.B.Coopera, dokonca sa objavilo aj priznanie (ktoré bolo, samozrejme, vymyslené). Postava slávneho únoscu sa objavila aj v mnohých seriáloch či filmoch, napríklad ako jeden z väzňov v prvej sérii Prison Breaku.

To, čo sa naozaj stalo, či D.B. pád prežil a ako bolo naložené s peniazmi, sa už nikdy nikdy nedozvieme. A povesť najzáhadnejšieho únoscu v histórii už zrejme neznámemu pánovi nikto nevezme.

-jj-
 

Foto: wikipedia.com, miami.cbslocal.com

Čítaj slovenské správy pohodlne aj v mobile. Stiahni si aplikáciu Slovak news reader