Zaujímavosti / 16. august 2016

TOP 10: Naj tvory a bytosti severskej mytológie

... alebo inak povedané čo ste o mytológii Vikingov nevedeli.

Pri slove mytológia si asi každý z vás vybaví najmä gréckych a rímskych bohov, ako napríklad Zeus, Poseidón, Afrodita alebo Jupiter, Neptún a Venuša, a poniektorí možno aj tých slovanských, najznámejší zrejme Perún, Vesna a Morena. Málokomu však napadne aj Severská mytológia, ktorá bola vytvorená samotnými Vikingami. Tá, narozdiel od nám známejších, bola rozhodne temnejšia, záhadnejšia, a dokonca inšpirovala aj mnoho novodobých príbehov. Nasledujúca desiatka je výber tých najzaujímavejších, najzvláštnejších alebo aj najdesivejších tvorov a bytostí, ktoré hrali svoju rolu vo viere Škandinávcov.

Draugar

Draugar sú mŕtve telá, ktoré boli opäť privedené k životu pomocou hugr, čo je staronórsky výraz pre myšlienku. V podstate ide o škandinávsky ekvivalent nám viac známych zombies. Tieto bytosti žijú vo svojich hroboch a často strážia rôzne poklady, ktoré s nimi boli pochované. Sú známi svojou nadľudskou silou a napriek tomu, že ide o mŕtve telá, sú im pripisované akési „zvyšky“ rozumu. Hoci draugar sú len oživené mŕtvoly, môžu opäť zomrieť, a to buď prirodzeným rozkladom ich tela, spálením alebo „rozkúskovaním“.

Fossegrimen

Fossegrimen sú duše, ktoré žijú v rôznych vodách, a sú známe hlavne vďaka ich hudobnému talentu. Svoje vábiace melódie hrajú buď na harfe, alebo na husliach. Vraví sa, že fossegrimen vás svojmu umeniu vedia priučiť, ak im ponúknete jedlo. Ak mu ponúknete minimum, fossegrim vás naučí len základy. Ak mu však ponúknete trochu viac, pri učení vám bude ťahať ruky po strunách natoľko, že vám až začnú krvácať, a tak získate jeho magické schopnosti.

Sleipnir

Tento osemnohý kôň je potomkom koňa Svaðilfari a boha Lokiho, ktorý ho splodil a porodil, keď sa zmenil na kobylu. Považovali ho za najlepšieho koňa medzi bohmi a ľuďmi, najmä vďaka jeho vytrvalosti a sile. Sleipnira si potom prisvojil Odin, ktorého sprevádzal na všetkých jeho vojnách voči ostatným bohom.

Ratatoskr

Aj napriek tomu, že Ratatoskr je malá veverička, mal v Severskej mytológii veľmi dôležitú úlohu – bol poslom bohov. Vikingovia si svet predstavovali ako večne zelený jaseň, ktorý pomenovali Yggdrasil. Ratatoskr tak nosil správy medzi korunou stromu a jeho koreňmi, kde žili jednotlivé bytosti.

Jötnar

Jötnar sú obri, nepriatelia bohov, ktorí žijú v Jötunheimr, jednom z deviatich svetov vyrastajúcich na Yggdrasil. Prvý jötunn Ymir bol zároveň prvou bytosťou vôbec. Zo svojich pazúch porodil muža a ženu a zo svojich nôh šesťhlavú príšeru, z jeho mäsa vznikli prví bohovia, z jeho krvi oceán, z jeho kostí hory, z jeho vlasov stromy, z jeho mozgu oblaky, z jeho lebky obloha a z jeho obočia Midgard – miesto, kde žijú ľudia.

Trpaslíci

Trpaslíci pochádzajú práve zo severskej mytológie, kde sú opisovaní ako škaredé malé stvorenia žijúce v horách alebo v zemi. Boli známi ako dobrí kováči a inšpirovali mnoho súčasných príbehov, či už známu trilógiu Pán Prsteňov, alebo aj klasickú Snehulienku a siedmich trpaslíkov. Štyria najznámejší trpaslíci v Severskej mytológii Norðri, Suðri, Austri a Vestri nesú mená po štyroch svetových stranách a ich úlohou je držať štyri okraje oblohy na mieste.

Trollovia

Tak ako trpaslíci, aj trollovia pochádzajú práve z mytológie Vikingov. Tí ich opisovali ako stvorenia podobné ľuďom, ktoré žili v skupinách v jaskyniach horách a málokedy im pomáhali. V neskoršom škandinávskom folklóre sú dokonca opisovaní ako potencionálne nebezpeční. Trollovia sa často spájajú s mnohými miestami v Škandinávii – ľudia si ich s nimi spájali, pretože mali ich podobu (trollovia sa na slnku podľa tradície premenia na kameň).

Kraken

Táto obrovská chobotnica podľa Vikingov obývala moria v okolí nórskych a grónskych pobreží. Napádala lode a požierala ich pasažierov. Predpokladá sa, že táto legenda vznikla na základe kalmarov, čo sú chobotnice dorastajúce do dĺžky 12 až 15 metrov. Aj keď je svet plný mýtických morských príšer a oblúd, Kraken je naďalej najobľúbenejšou, dokonca si „zahral“ aj rolu vo filmoch Súboj Titánov alebo Piráti z Karibiku: Truhlica mŕtveho muža.

Fenrir

Fenrir je obrovský vlk, najstarší syn Lokiho a obryne Angrboðy. Aby sa vyhli jeho násilným prejavom, bohovia Fenrira spútali. Fenrirov osud je však vyrásť natoľko, že putá povolia a počas Ragnaröku (konca sveta) zožerie Odina. Víðarr však svojho otca pomstí a zabije Fenrira, a to buď prebodnutím srdca alebo roztrhaním čeľuste.

Jörmungandr

Jörmungandr je morský had, stredný syn Lokiho a Angrboðy, ktorý obkolesoval celý Midgard s tým, že celý kruh zakončil so svojím chvostom v papuli. Najdôležitejšiu úlohu hrá počas Ragnaröku. Legendy vravia, že Jörmungandr pustí svoj chvost z papule, otrávi oblohu a bude bojovať proti Thorovi, bohovi búrky. Thor síce Jörmungandra porazí, ale neskoro, pretože svet, aký Vikingovia poznali, už skončil. Nakoniec aj samotný Thor zomrie od otravy jeho jedom.

Foto: wikipedia.com

Jakub Überlauer

 

Čítaj slovenské správy pohodlne aj v mobile. Stiahni si aplikáciu Slovak news reader