Zaujímavosti / Cestovanie / 14. júl 2014

Najväčšie termálne jazero v Európe máme len na skok

Je veľké, teplé a hlavne, máme ho len na skok. Jazero v susednom Maďarsku je skvelou destináciou vašej letnej, ale hlavne zimnej dovolenky. Je to totiž druhé najväčšie termálne jazero na svete, ktoré si najviac užijete počas mrazivých zimných dní, kedy vás krásne zohreje a poskytne vám relax vo svojich termálnych liečivých vodách

Jazero Hévíz sa nachádza neďaleko maďarského mesta Hévíz v blízkosti západného konca Balatonu.  Na 47 5000 štvorcových metroch sa rozprestiera najväčšie termálne jazero v Európe a druhé najväčšie termálne jazero na svete. Horúca voda rôznych teplôt vychádza z puklín pod vodnou hladinou a mieša sa so studenou vodou z jazera, aby bola vytvorená konštantná teplota, ktorá sa udržiava počas celej sezóny. Voda je bohatá na kyselinu uhličitú, síru, vápnik, horčík, hydrogén uhličitanu a dokonca aj mierne rádioaktívne látky, ktoré však majú liečivé vlastnosti.

V strede jazera je drevený kúpeľný dom postavený ešte v 18. storočí, ktorý však vyzerá viac menej rovnako, ako pred viac ako dvoma stovkami rokov. Krásne lekná, ktoré boli prinesené do Maďarska koncom 19. storočia, podporujú bohatú ekológiu jazera. Hmla pokrývajúca vodnú hladinu spomaľuje odparovanie a popínavé rastliny chránia liečivé bahno na jeho dne. Voda plná vzácnych minerálnych látok pochádza z prameňov nachádzajúcich sa v 40 metrov hlbokej jaskyni. Tok je tak silný, že jazero sa v plnej miere dopĺňa raz za tri dni a jeho teplota sa pohybuje medzi 23-25°C v zime a 33-36°C v lete.

Liečebný efekt tkvie v jedinečnej zmesi organických a anorganických látok nachádzajúcich sa vo vode. Jazero je biologicky aktívnym miestom a domovom veľkého počtu baktérií, z ktorých niektoré druhy sú tak unikátne, že ich nájdete len vo vodách Hévíz. Napríklad Micromonospora heviziensis alebo dva teplomilné druhy Pseudanabaena papillaterminata a Pseudanabaena crassa. Jazero vďaka jeho príjemnej teplote môžete navštíviť v akomkoľvek ročnom období, najlepšie však padne počas mrazivých zimných dní, kedy vás príjemne zohreje a uvoľní. Máme to len na skok, prečo to teda nevyužiť.

Monika Budayová/amusingplanet.com

Čítaj slovenské správy pohodlne aj v mobile. Stiahni si aplikáciu Slovak news reader