Kuriozity / 22. október 2014

Na svete ostalo už iba šesť nosorožcov bielych severných

O to, že sú nosorožce biele severné na pokraji vyhynutia, sa vo veľkej miere postaral človek.

34-ročný Suni bol posledný samec nosorožca bieleho severného, ktorý ešte nebol príliš starý na rozmnožovanie. Zahynul 17. októbra v Ol Pejeta rezervácii v Keni. Na svete tak ostalo už iba päť nosorožcov tohto druhu. Síce Suni podľa informácií z rezervácie uhynul prirodzenou smrťou, o to, že sú tieto nosorožce na pokraji vyhynutia, sa postaral človek. 

Kým v roku 1960 žilo na svete ešte 2000 nosorožcov bielych severných, v roku 1980 ich bolo už iba 15.  Väčšina z nich zahynula pod rukami pytliakov alebo kvôli tomu, že človek zničil ich prirodzené prostredie. Len 20 rokov stačilo ľudstvu, aby pre svoje záujmy prinieslo populáciu iného živočíšneho druhu, s ktorým sa delí o planétu Zem, na pokraj vyhynutia. Už v roku 2008 boli tieto nosorožce vyhlásené za vyhynuté vo voľnej prírode. Posledných šesť bojovníkov sa nachádza v zajatí.

Ako sa vyjadrila Ol Pejeta:,,je to smutný dôkaz ľudskej chamtivosti"

Poslednou možnosťou ako zachovať tento druh je oplodniť samičky zmrazenými spermiami Suniho a iných nosorožcov bielych severných, keďže už žiaden žijúci samec nie je schopný rozmnožovania. Ak sa táto možnosť nepodarí, v rezervácii rozmášľajú nad skrížením samičiek nosorožca bieleho severného so samcami nosorožca bieleho južného.

DL/iflscience.com/1.foto: thinkbrigade.org

Čítaj slovenské správy pohodlne aj v mobile. Stiahni si aplikáciu Slovak news reader