Zdravie / 02. apríl 2014

7 tipov na skvelé raňajky, ktoré vám pomôžu schudnúť

Ak chcete odstrániť raňajkovú nudu a spolu s ňou aj nejaké to kilo, nechajte sa inšpirovať našimi tipmi, ktoré vám nielenže budú chutiť, ale vám aj pomôžu zbaviť sa nechcených kíl. Ako inak teda začať deň, ak nie zdravými a hlavne chutnými raňajkami?

Vyberajte si obilniny s veľkými vločkami - v tomto prípade na veľkosti záleží, čo dokazuje aj najnovšia štúdia z Penn State. Výskumníci rozdrvili vločky na štyri rôzne veľkosti. Tie, ktoré boli rozmrvené na najmenšie kúsky boli „hustejšie“ a objemovo menšie po tom, ako si ich účastníci vysypali do misky, množstvo kalórií tu bolo značne podcenené. Z toho vyplýva, že ak si zvolíme väčšie vločky, skonzumujeme menej kalórií bez toho, aby sme si všimli rozdiel.

Jedzte ovsené otruby - otruby patria k jedným z najšikovnejších raňajkových ingrediencií, pretože vďaka množstvu vlákniny vás udržia sýtymi na dlhú dobu. To vás tiež ochráni pred nekontrolovaným zobkaním počas celého dňa. Jablkovo-škoricový ovsený muffin alebo ovsený chlebík chutia naozaj vynikajúco.

Radšej väčšie raňajky ako večera - väčšie raňajky síce môžu znamenať aj viac kalórii, ale tiež efektívnejšie chudnutie. Keď si vhodne rozdelíte svoj energetický príjem počas celého dňa, na vašom tele určite onedlho uvidíte výsledky. Jedna štúdia ukázala, že ľudia, ktorí na raňajky zjedli 700 kalórii, na obed 500 a na večeru 200 v porovnaní s tými, ktorí začali deň 200 kalóriami, na obed zjedli 500 a na večeru sa natlačili až 700 kalóriami, schudli dva a pol krát viac ako ostatné skupiny, pretože ich (aj náš) metabolizmus je najefektívnejší v dopoludňajších hodinách. Deň teda treba začať výdatnými zdravými raňajkami, nie však prázdnymi kalóriami. Ovsená kaša, celozrnný toast či vajíčka sú tou správnou voľbou.  

Zásobte sa proteínom - ďalší spôsob, ako udržať vaše chuťové bunky na uzde a obrániť sa nekontrolovateľnej chuti na hlúposti. Prvé jedlo by malo obsahovať dostatok bielkovín, vďaka čomu sa zvýši produkcia hormónu peptídu YY, ktorý mozgu signalizuje pocit sýtosti. Ak si ráno doprajete dostatočné množstvo bielkovín, počas dňa sa budete cítiť sýtejšími a nebudete mať tendenciu siahať po nezdravých snackoch.

Začnite deň ovsenou kašou - miska cereálií s veľkými vločkami je super, ale miska ovsených vločiek je ešte lepšia. Ľudia, ktorí jedia ovsené vločky/kašu na raňajky sa cítia sýtejší a spokojnejší ako tí, ktorí zjedia to isté množstvo kalórii napríklad v obilí. Za všetko môže opäť vláknina. Možností, ako pripraviť vynikajúcu ovsenú kašu je neúrekom. Pridajte do nej svoje obľúbené ovocie, oriešky, tvaroh, vajíčko alebo arašidové maslo. Prečo nezačať deň skvelým sladkým dezertom?

Pridajte vajíčka do svojich raňajok - stredne veľké vajíčko obsahuje veľmi veľa bielkovín, ktoré vás na dlhú dobu udržia sýtymi. Urobte si chutnú praženicu, nátierku, pridajte ho do svojej ovsenej kaše alebo si pripravte zdravé raňajkové lievance. Ich bonusom tiež je, že obsahujú živinu cholín, ktorá zlepšuje funkciu nervového aj

srdcovocievneho systému.

Natrite si toast arašidovým maslom - jednoduché a rýchle raňajky. Arašidové maslo tiež zvyšuje hladinu hormónu „cítim sa plný“ - peptidu YY. Narábajte s ním však opatrne, síce je zdravé, ale obsahuje veľa kalórií. Natrite si ním celozrnný toast, do ktorého môžete pridať napríklad nakrájaný banán, alebo si ho primiešajte do ovsenej kaše. Táto kombinácia je naozaj skvelá.

Monika Budayová

Čítaj slovenské správy pohodlne aj v mobile. Stiahni si aplikáciu Slovak news reader