Zdravie / 28. apríl 2014

7 chutných spôsobov ako vylepšiť svoj pitný režim

Čistá voda je síce najlepšou alternatívou, ako držať svoj pitný režim pod kontrolou, no povedzme si pravdu, občas je to trošku nuda. Kto z nás z času na čas nedostane chuť na niečo sladké alebo aspoň trošku ochutené?

Všetci vieme, že voda je nevyhnutná a užitočná pre naše telo a tvorí ho asi zo 60%. Preto je dôležité jej pravidelné dopĺňanie, aby náš organizmus mohol správne pracovať. Na rozdiel od ochutených limonád a džúsov nemá žiadne kalórie, množstvo cukru ani chemické látky a konzervanty. Skúste niektoré z týchto prírodných, no veľmi chutných spôsobov, ako dodržiavať pitný režim, vďaka čomu predídeme zdravotným problémom a budeme plní energie.

1. Pomaranč- uhorka-zázvor - Trojitý účinok v jednom nápoji. Táto úžasná kombinácia, ktorá nepredstavuje len ľahký osviežujúci nápoj, ale tiež hydratáciu počas dlhých letných dní, je bohatá na antioxidanty a vitamín C a je dokonalou náhradou pohára pomarančového džúsu k raňajkám. Do džbánu s vodou pridajte plátky uhorky, krúžky pomaranča a trochu čerstvého, olúpaného zázvoru a potom už len opíjajte počas celého dňa.

2. Škorica-jablko - Určite ste sa už s takouto kombináciou, vytvorenou špeciálne pre posilnenie metabolizmu a detoxikáciu, stretli aj v obchodoch. To je jeden z dôvodov, prečo by ste si ju mali dopriať hoci aj každý deň. Škorica je prirodzený regulátor hladiny cukru v krvi, ktorý pomáha predchádzať diabetu a udržať vás plných energie počas celého dňa. Do džbánu s vodou hodíme niekoľko kúskov nakrájaného jablka a škoricových tyčiniek a dáme na pár hodín do chladničky. Voda bude plná chutí sladkého jablka a odtieňov korenistej škorice. Okrem toho, džbán si môžete niekoľko krát doplniť pred tým, ako jablko a škoricu vymeníte za nové.

3. Jahoda-bazalka - Chutný a sladký nápoj ideálny na letné slnečné dni, kedy potrebujete osviežiť a nabiť sa energiou. Kombináciu sladkej jahody s ľahkou vôňou bazalky budete milovať. Bazalka pôsobí v našom tele antibakteriálne a spolu s jahodami môže zabrániť bunkovej oxidácií v tele. To, čo potrebujete na prípravu tejto dobroty, je len džbán s vodou zmiešaný s niekoľkými čerstvo narezanými jahodami a šálku čerstvej bazalky.

4. Rozmarín-uhorka - Rozmarín je bohatý na látky, ktoré pomáhajú bojovať proti zápalom, zlepšujú krvný obeh a stimulujú imunitný systém, no veľmi dôležité účinky pre naše telo má aj uhorka. Táto kombinácia vám zaručí odpočinok po náročnom dni, kedy si potrebujete oddýchnuť a zrelaxovať sa. Do džbánu s vodou pridajte plátky uhorky a vetvičky rozmarínu a užite si tento chutný nápoj.

5. Levanduľa-citrón - Chuť levandule vás upokojí aj počas tých najhektickejších dní. Spolu s citrónom vytvára úžasnú kombináciu a je ideálnym nápojom pred spaním, ukľudňujúcim myšlienky a telo po ťažkom, dlhom dni. Na plátky nakrájaný citrón spolu s ½ šálky sušenej levandule dajte do veľkého džbánu, niekoľko hodín nechajte lúhovať v chladničke a potom už len popíjajte pred tým, ako pôjdete spať.

6. Citrón-zázvor - Kombinácia vhodná nie len na prípravu zdravého čaju, ktorý vás zahreje počas dlhých zimných večerov, ale aj osviežujúcu limonádu na horúce letné dni. Zázvor nie len, že poskytuje úľavu žalúdku a tráveniu, ale tiež účinne bojuje proti zápalom. Citrón je zas perfektný antioxidant, ktorý pomáha pečeni vyplaviť toxíny z tela. Stačí, ak do džbánu s vodou hodíte plátky citróna a kúsok čerstvého olúpaného zázvoru. Po pár hodinách v chladničke budete mať skvelý osviežujúc nápoj ideálny hneď po prebudení.

7. Brusnica-hruška-mandarinka - Tento nápoj si môžete pripravte na popíjanie počas dňa, ale vhodný je aj na horúcu letnú párty. Do džbánu s vodou hoďte plátky hrušky, niekoľko sušených brusníc, mesiačiky mandarínky a nechajte niekoľko hodín v chladničke, kým sa chute uvoľnia. Chuť brusnice spolu s trpkosťou mandarínok a sladkosťou hrušky vytvoria dokonalý nápoj pre vás a vašich hostí.

Všetky tieto chutné možnosti spravia z obyčajnej vody niečo výnimočné a chutné. Je to tak jednoduché spraviť si chutný, osviežujúci nápoj. Zabudnite na sladké limonády plné zbytočného a nepotrebného cukru a konzervantov a nahraďte ich vitamínovou bombou z čerstvého ovocia a zeleniny. Je to dobré pre vašu peňaženku aj zdravie a na výber máte nekonečné množstvo kombinácií. Presne podľa vašej chuti.

Monika Budayová/en.amerikanki.com

Čítaj slovenské správy pohodlne aj v mobile. Stiahni si aplikáciu Slovak news reader